Pastagratäng till middag !

Det blev pastagratäng igår istället för lasagne som jag skrivit i min matlista. Det är ju ungefär samma sak ändå 🙂 Så här gör jag min pastagratäng. Antingen gör man med kokt eller okokt pasta. Fördelen med att göra med okokt är att det blir lite aldente och inte lika mosig. Men det går ju lika bra och snabbare att göra med färdigkokt pasta.

Pastagratäng

Till bolognesen

Köttfärs

Krossade tomater

tomatpurè

1 gul lök

3 klyftor vitlök

2 buljongtärningar

vatten

Oregano

Färsk basilika och persilja

Till Bechamelsåsen

Mjölk, vetemjöl och smör + malenmuskotnöt

riven ost

Jag hade kanske 3 matskedar med Philadelphia Vitlök och örter, bara för att vi hade det hemma. Inget måste.

Gör en bolognese av ingredienserna och låt koka ihop, gör den ganska vattnig om du ska göra gratängen med okokt pasta. Sedan bechamelsåsen. Jag gör klassisk med en bottenredning med vetemjöl och smör och adderar mjölk under omrörning tills jag fått en önskad konsistens och sedan i med lite salt och malen muskotnöt och eventuellt ost om man vill ha det.

Blanda den okokta pastan med bolognesen och häll i formen, på detta sättet får man bäst resultat (på bilderna ser ni att jag glömde bort det och blandade allt i formen, vilket är mycket svårare). Ha på bechamelsås på toppen och avsluta med riven ost. Jag hade mozzarella som lätt får en ganska mörk färg, men är godast. Men använd vilken ost ni vill.

175 grader i ca 45 minuter på okokt pasta. Tänk på att pastan sväller så fyll inte formen till brädden och se till att det finns tillräckligt med vätska. För färdigkokt pasta räcker 30-40 min på kanske 180 grader.Alla ugnar är olika så det är svårt att säga och mängden spelar ju också roll. Man får testa sig fram.

Detta är en favoriträtt för många i familjen. Lite som en lasagne men ändå inte.

 

Hoppas det ska smaka ! Nu ska vi göra oss i ordning för att gå till Öppna förskolan med Axel. Todaloo peeps, ha en fin dag !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *