Playdoh lera

Som jag skrivit innan så måste jag ta ansvaret för Axels dagliga lek. Eftersom han är hemma med mig så måste jag aktivera Axel med massa spännande och roliga saker varje dag. Det räcker inte att leka med leksakerna han sett hundra gånger eller gå till en lokal park. Orkar jag inte så måste han ju börja på förskola endast av den anledningen. Barn under 3 år (enligt forskning) behöver inte andra barn egentligen. Även om jag skulle tycka att det är supertråkigt om Axel inte fick leka med/brevid jämnåriga. Men det har vi löst genom att gå till öppnis ett par gånger i veckan. Då får han det bästa ur två världar, leka i ny miljö, med/brevid andra barn men ändå ha tryggheten i att mamma alltid är där.

Men Axel behöver givetvis aktiveras.  Han är nöjd med att leka med sina saker, bygga Duplo, spela på Ipaden, titta på TV, leka med bilar osv. Det är inte det som är problemet. Han är väldigt nöjd till och med. Men jag tycker att jag tar ifrån honom saker som han skulle fått om han gick på förskola. Så då får jag leka förskolefröken och gå all in i den rollen och göra det jag tror är det bästa för mitt barn. Vara hemma med mig men ändå få dagliga aktiviteter.

Igår gjorde vi PlayDoh som Axel älskar att leka med. Klädde in hans bricka med gladpack så degen inte färgar av sig då den var fortfarande varm då han började leka med den.

Så här gör jag PlayDoh (skillnaden med trolldeg är nog Alun och oljan)

Ingredienser
5 dl vetemjöl
2 dl salt
2 msk alun (finns bland kryddorna)
5 dl kokande vatten
1,5 msk matolja
karamellfärg (jag använder pastafärg för intensivare färger)

Gör så här: Blanda alla de torra ingredienserna i en stor skål och häll i det kokade vattnet och oljan. Blanda till en fin deg och droppa i valfri färg.

Lägg degen sen i en plastpåse och förslut. Förvara i kylen. De konstverks som görs av leran kan torkas och sparas.

Jag gillar detta recept för den är extremt smidig och skön att leka med. Dessutom blir inte händerna torra och äckliga av den här leran. Jag brukar göra två färger åt gången. Alltid färger som blandas ihop till en tredje. Som gult och blått – blir grönt. Så snart har jag tre fina färger av dessa två. Alla färger som blandas kan jag samla ihop till en boll av grönt. Ju längre tiden går ju mer grönt blir det ju 😉

Ska köpa in lite mer roliga saker att pyssla med. Sånt som funkar för småbarn. Fingerfärg och vattenfärger och lite annat plock. Vi har små kavlar och formar i en låda i förrådet men nu tog jag bara sånt vi hade nära till hands. Det funkar ju det också.

Nu ska vi baka kakor jag och Axel – ja eller det brukar vara så att jag bakar och Axel äter degen 😉 Han förstår att man inte får äta playdoh lera men kakdeg får man äta. Det är skönt. För bara ett par månader sedan ville Axel äta Playdoh lera så det var inte så kul att hela tiden gräva lera ur munnen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *