Håll liv i dina ROSOR

IMG_8206

När man köper snittblommor så vill man ju givetvis att de ska stå riktigt länge så man kan njuta av dem så många dagar som möjligt. Jag är väldigt noga med att ta hand om mina snittblommor eftersom jag vill undvika att köpa alldeles för ofta och vill alltid ha fina snittblommor här hemma.

Få dina rosor att hålla länge

När du köper rosor, köp inte sådana som redan slagit ut. Då får du väldigt kort livslängd på dem hemma.

När du kommer hem ta bort alla blad som hamnar under vattenytan.

Snitta om varje stjälk med en vass kniv. Jag tycker en sådan här mattkniv är bra. Dra snabbt och ge en lång snittyta då får blomman optimalt med möjligheter att suga åt sig vatten. Klipp aldrig med sax, då täpper du till stjälken och rosen kan inte dra åt sig vatten.

Använd en ren vas

Vattnet ska vara varmt, 55-60 grader är det bästa för rosor.

Rosorna står dock gärna svalt, så om du har möjlighet att ha dem i en sval på natten mår de bäst och står länge.

Man ska alltså se till att vattnet är så fritt från bakterier som möjligt. Därför ska vattnet bytas och inga blad får finnas under vattenytan. För att hjälpa vattnet att vara fritt från bakterier kan man droppa ner några droppar klorin i vattnet vid varje byte.

Håll dina rosor undan från solljus.

IMG_8205

Byt vatten ofta, gärna varje dag och ge blomman en ny snittyta.

När blommorna börjar slå ut och bli lite ledsna kan du kapa av blom stjälken riktigt kort och binda ihop rosorna till en tight bukett och ta bort alla blad. Korta rosor suger åt sig vatten mycket snabbare än långa. Då kan du förlänga rosornas livslängd med flera dagar när man ger dem stöd av varandra och kortar ner stjälken.

IMG_8204

IMG_8202

IMG_8208

Lycka till !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *