Saker man minns #3……

Picture 056

Som bild till detta inlägg får ni en liten Sebastian och en pytteliten Milou i 70 tals inspirerade kläder. Tror Sebastians T-shirt och byxor är från Mini Rodini, Milous kläder kommer från Kavat. Året är 2007. 

Minns ni mina andra inlägg om “saker man minns” ? Om ni inte gör det finns den första HÄR och den andra HÄR

Jag har ett magiskt minne, om man jämför med många andra som jag känner. Jag har fått höra att barn som fått gå igenom mycket tråkigheter får ett skarpare minne för att hjärnan måste fokusera på att undvika kommande faror. Barn som har haft det lite lättsammare behöver inte skärpa minnet på samma sätt.

  • Tror jag skulle fylla 8 år. Jag var väldigt förväntansfull över att ha kalas. Det var bara vid ett tidigare tillfälle jag hade haft ett kalas tidigare. Då fyllde jag 6 år. Så kom den där dagen. Då skulle det komma massa vänner, de skulle äta tårta och popcorn så skulle jag öppna paket och så skulle vi skratta och leka. Jag hade borstat håret på alla mina Barbie dockor och ställt mina gosedjur på rad på min säng. Rummet som jag delade med min 2,5 åriga syster. Klockan gick och jag blev mer och mer förväntansfull. Fjärilar flög runt i hela magen. Klockan blev 13:00, 13:05, 13:15. Ingen kom……detta var mitt 8 års kalas. Jag minns det så tydligt.
  • Min mamma arbetade som lärare på ett kristet internat när jag var 5-6 år. Så vi bodde alltså lite avlägset på en väldigt idyllisk plats. Mitt ute i skogen i ett väldigt gammalt hus. Det fanns inte så många barn där, då eleverna var i gymnasieålder. Men några andra lärare hade barn och dem lekte jag med. Bakom prästgården växte det massa gullvivor. Hela gräsmattan var helt gul och jag och min kompis Heikki plockade och plockade tills vi hade en megastor bukett av gullvivor. Tänk er två femåringar överlyckliga över att få plocka blommor. Men detta var blommor vi inte fick plocka. Prästen kom och skällde ut oss och ryckte blommorna ur händerna på oss. Vet inte om prästen läst Matteus evangeliet (tror det var Matteus)”Låt bar­nen va­ra, och hind­ra dem in­te från att kom­ma hit till mig! Him­mel­ri­ket tillhör såda­na som de.”Ska Jesus ha sagt, tydligen. Men prästen verkade ha missat den delen.
  • Präster spelade en stor roll i min uppväxt har jag märkt. När vi bodde på ett kollektiv (ja i sann Hippie anda) så bodde det två män där. Som var ett par. Jag var kring 3-4 år och tyckte att en av männen såg ut som min dop präst (förstår ni hur präster spelade en stor roll? Vem vet ens hur ens doppräst ser ut? Jag visste då och vet fortfarande hur han såg ut) Så jag kallade denna man rätt och slätt för Pappi (som är präst på Finska). Jag och Pappi skulle gifta oss när jag blev stor. Så sa jag och ville alltid vara med Pappi. Hans kille hade jag inte mycket till övers för 😉 lammas
  •  Kyrka och präster var temat visst. Min mormor var Söndagsskole lärare. Så på Söndagar när jag var liten fick jag följa med henne till församlingshemmet och vara med på Söndagsskola. När man hade gjort en uppgift fick man ett klistermärke som såg ut som ett vitt lamm. Som ni kan se på bilden. Jag visste var min mormor förvarade dessa klistermärken. Så en dag tog jag en bunt och klistrade fast massa lamm i min bok och visade för de andra barnen. Jag hade gjort alla uppgifterna redan ljög jag. Inte den bästa lögnen kanske då det var ganska lätt för mormor att genomskåda detta. Att jag ljög och stal klistermärken i gudshus var extra illa 😉
  • Jag hade två kusiner som var 3 år yngre än mig. Det var två tvilling tjejer och jag var givetvis deras idol på den tiden. Vi lekte mycket på somrarna och då jag hade lite “överhanden” kunde jag lura dem att göra det mesta. I diket växte det någon sorts liljor som hade lite liknande vätska i sina rötter som maskrosor. Ni vet det där vita som lämnar hemska fläckar. Nåja, jag ryckte ut några liljor och tyckte att vi skulle stämpla våra blusar med denna vätska. Mycket väl medveten om att de lämnade spår som inte gick bort. Bara det att jag själv inte rörde min blus med blomman. Mina kusiner fick en utskällning och jag kom undan.
  • Jag gick ofta omkring i lite märkliga kläder som barn. Någon gång hade jag fått vinterhandskar i svart som liknande boxningshandskar. Himla fula var dom iallafall. Men så lurade jag barnen på gården att det faktiskt var boxningshandskar och att min pappa var boxningsmästare. Ja, så lätt var det 😉
  • Blev ofta tvingad att leka ute med min syster (som var 6 år yngre än mig) Jag var kanske 7 och hon var 1 år. Tråkigt och väldigt jobbigt. Jag tror man gjorde så på den tiden. Bara slängde ut ungarna på gården mellan höghusen. Min syster var väldigt försiktig liten tjej. Hon ville inte röra sanden eller bli smutsig. Men på något sätt doppade hon sig i en djup vattenpöl så vi var tvugna att gå in igen (hände ofta) 😉 
  • b790edf5310e41f00c3b7362e3bf15f5
  •  Typ så här såg hennes galonisar ut. I äkta 70 tals modell (fast hon är född på 80 talet, vi hade alltid gamla och begagnade kläder)

RIDÅ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *