Bakåtvänt – SÅKLART !

Sandra_Rogers_Photography_5

Igår var jag bjuden av Loppi och Volvo till ett härligt och lyxigt event på Volvo Showroom i Kungsträdgården. Det var ett event om barnsäkerhet i bil. Som ju är alltid aktuellt och så viktigt. Sverige är världsledande inom bilsäkerhet för barn (Volvo i synnerhet). Svenskar är de som låter sina barn åka längst bakåtvänt till exempel. Det i sin tur har gjort att vi i Sverige har minst barn som dör i trafiken per capita. Så oavsett vad ni hör om barn i bil så ska man inte gå efter andra råd än de man har i Sverige. Bakåtvänt är alltid säkrare. Varför tänker ni kanske, man kan ju bli påkörd bakifrån också. Frontalkollisoner är farligast och vanligast. För den som åker framåtvänd blir belastningen på nacken stor. Åker barnet bakåtvänt fördelas kollisionsvåldet över hela barnets bål, bäcken och huvud. Samma princip gäller även vuxna, om vi satt bakåtvända så skulle vi också skadas mindre i en kollision. Att man blir påkörd bakifrån är ofta mycket lättare krock och leder mer sällan till allvarliga skador.

Skrmavbild 2016-11-23 kl. 20.08.35

Här har ni lite punkter att följa 

  1. Babyskydd från födseln till ca 6 månader – 12 månader.
  2. Bakåtvänd bilstol till 5 år (eller längre), om barnet växer ur sin stol köper man helt enkelt en större stol. Böjda ben är ingen fara ! Undvik att det blir obekvämt genom att ta av skorna i bilen.
  3. Alltid tunna kläder i bilen så man kan spänna åt bältet riktigt hårt mot kroppen (tips att ha en filt i bilen när det är kallt) gäller även vuxna, så plocka av vinterjackan när ni sitter bältade.
  4. Framåtvänd från 5 år i en bältesstol. Fempunktsbälte är inte bra, hellre bilens 3 punktbälte i framåtvänt läge.
  5. Barn ska sitta i en bältesstol eller en bilkudde tills de är minst 135 cm långa och då ska bältet löpa över låren (under själva piggarna som sticker ut från kudden) och inte på magen.
  6. Inga bilstolar/babyskydd där det finns en airbag !

Sandra_Rogers_Photography_106

IMG_6830

Maten vi fick var alldeles magisk. Från Renèe Voltaire. Jag blev alldeles förälskad i dessa rullar med grönsaker. Allt var dessutom glutenfritt.

IMG_6836

 

IMG_6819

IMG_6850

Så fick vi också klämma och känna på drömbilen Volvo XC 90. IMG_6839 Sandra_Rogers_Photography_13

Sandra_Rogers_Photography_15 Sandra_Rogers_Photography_24 Sandra_Rogers_Photography_45

Sandra_Rogers_Photography_7 IMG_6829

Vissa av bilderna är fotade av Sandra Rogers