Hemligheten till saftiga kanelbullar

kanelbullar_saftiga

Jag har knäckt hemligheten till vansinnigt saftiga kanelbullar. Så jag delar med mig av mina tips till er. Nummer ett är ju degen givetvis. Jag har märkt att det spelar inte så stor roll vilket recept man använder förutom att man inte ska smälta smöret. Bara klicka i det i degen i små rumsvarma klumpar innan man arbetar degen och använd jäst för söta degar.

Tips #1 Smält aldrig smöret, klicka ner den i degen i rumsvarma klumpar innan du knådar degen.

Tips #2 Börja på låg hastighet och öka gradvis. Minst 10 minuter.

Tips #3 Låt degen jäsa i minst  1 timme – man har ofta brådis och vill fuska lite med tiden men gör inte det. Låt degen vila under en bakduk i en timma (degen ska vara minst dubbel storlek)bullar_kanelbullar_goda_saftiga

Tips #4 Innehållet ska vara välblandat redan från början. Mjukt smör, kanel och socker (kardemumma, vaniljsocker eller vad man vill ha i) och snåla inte med innehåll.

kanelbullar_bullar_deg_

Nu hade jag i lite extra socker på denna fyllning men allt ska blandas på förhand egentligen.

Mitt mest unika tips är sockerlagen. Det är min bästa hemlighet.

Tips #5 koka sockerlag, 1 dl socker + 1 dl vatten och en urgröpt vaniljstång och 1 kryddmått kardemumma – låt koka och låt svalna. Använd sedan för att pensla bullarna istället för ägg innan de ska gräddas (om du verkligen vill ha ägg skvätt på lite sockerlag precis innan bullarna ska in i ugnen). Pensla samma bullar med samma sockerlag direkt när bullarna kommer från ugnen.

kanelbullar_saftiga_hemlighet

saftiga_kanelbullar

Jag brukar göra en kanelbullekaka, alltså i en springform som jag fyller glest med kanelbullar och gräddar tills den är gyllenbrun. Så otroligt gott. Tänkte baka en likadan med saffran och mandelmassa och vit choklad. Tror det kan bli riktigt gott.

Lycka till med era saftiga kanelbullar !