Hur rengöra Hunter gummistövlar

 

Både jag och barnen har Hunterstövlar och de behöver faktiskt vårdas precis som vilka skor som helst. Det viktigaste är att aldrig låta dem stå i direkt soljus när de förvaras. Helst så mörkt som möjligt. Sen så får man då och då rengöra och smörja in gummit då det är ett naturmaterial och kan bli flammigt. Så om ni har stövlar som fått en vitaktig hinna så kan man testa att rengöra och smörja in skorna. Nu är det snart gummistövel säsong och jag ska ärligt säga att jag har plockat undan stövlarna i det här skicket och inte ens sköjt av dem.

Hunter har egen rengöring för stövlarna och vi har den hemma någonstans men nu hittade jag den inte. Den heter Rubber Buffer.

Så det blev vad vi hade hemma (och har testat förr).

  1. Varmt vatten med tvål och torka ren stövlarna.
  2. Låt torka.
  3. Använd en mjuk trasa och smörj in stövlarna med en liten mängd med kokosolja, olivolja eller silikonolja (man använder det för att smörja med, kan finnas i garaget eller i verktygslådan)

Obs, smörj aldrig in botten av stöveln. Då kan du göra den halare än innan!

En liten mängd räcker och använd en bit hushållspapper eller bara händerna.

Dessa stövlar är matta i grunden, så när stöveln sugit åt sig oljan så återfår den sin matta yta. Blanka stövlar förblir blanka.

Jag har köpt sådana här boot socks till Milous stövlar så när det är blöta och milda dagar så kan hon använda dessa (istället för Ugg´s som hon envisas med annars)

Förutom att stövlarna håller sig finare så håller gummit bättre och spricker inte lika snabbt. Särskilt om man gärna ger eller säljer vidare barnkläder så är det ju smart att hålla dem i bra skick.