Hemmagjorda delicatobollar

Visst får man så mycket ny energi av solen? Jag blir alldeles fylld av lust att göra saker. Så det blev att jag svängde ihop hemmagjorda delicatobollar med Axel och Milou. Förutom att det blir rätt kladdigt är det roligt.

Dessa smakar ganska exakt som delicatobollar man köper i affären. Jag var helt besatt av att äta delicatobollar när jag var gravid med Axel. Kunde lätt sätta i mig ett helt paket på sex stycken bara så där. Som ett mellanmål.

Delicatobollar

220 gram smält smör

6 dl havregryn

2 dl socker

2 msk vaniljsocker

5 msk starkt kaffe

1 msk mjölk

6 msk kakao

Smält smöret och låt den svalna något. Blanda alla torra ingredienser med varandra och häll sedan i kaffe, mjölk och smör. Rör om. Mixa med en handmixer så du får en slät massa. Låt svalna i ca 30-40 minuter i kylen. Rulla till små bollar. Rulla i valfri topping, strössel, kokos eller pärlsocker. Låt vila 10-15 minuter i frysen.

Anledningen att jag inte mixar havregrynen innan är att det blir fel med måtten, mixade havregryn blir mer kompakta och det går inte riktigt att följa detta recept. Man kan också låta bli att mixa smeten men jag tycker att det blir godare när havregrynen inte är i så stora bitar. Det här receptet innehåller kaffe. Som kanske vissa barn inte gillar. Så då skulle jag ersätta hela den mängden med mjölk.

Om jag ska ge ett råd när det kommer till ingredienserna så är det att köpa kakaopulver av lite högre kvalitet. 

När man smaksätter med kakao så är det ofta den viktigaste smaksättningen i ett bakverk. Så köp lite finare/dyrare kakao. Inte alltid det finns i vanliga affärer. Men om ni beställer online eller råkar springa på det så köp hem. Värt pengarna, jag lovar. 

Vi hade inget kokos hemma så det blev pärlsocker och strössel. Jag avskyr både strössel och pärlsocker. Tycker det är obehagligt att tugga på. 


Axel ville tvätta händerna efter varje bollrullning, han tyckte inte det kändes hygieniskt att rulla en ny boll med smutsiga händer hahaha. Det slutade med att jag rullade hans bollar och han puttade runt bollarna i strösslet.

Axel har lämnat en frukostvåffla på fösnterkarmen 😉 Ser det nu.

Tjo hej, det var dagens aktivitet. Tycker det räcker…..Söndagar är ju vilodgar 😉