Saftiga kanelbullar

Jag försöker alltid förbättra och förfina min recept. Istället för att baka 100 olika sorters bakverk så har jag en repertoar som jag aldrig misslyckas med och kan försöka förbättra med tiden. En sådan variant är kanelbullar.  Jag har samlat några tips för saftiga kanelbullar HÄR

Degen på den här bilden innehåller 1/3 farinsocker. Därför är den lite mörkare än normalt. 

Jag har även kommit på några fler. Om man inte får degen att jäsa eller vill ge den liten extra knuff så kan du placera degbunken utan bakduk i diskhon och spola riktigt varmt vatten och låt den rinna en liten stund. Klä därefter degbunken med plastfilm. Ångan och värmen från vattnet får degen att jäsa fint. Degen ska bli ungefär dubbelt så stor. Inte mer Man vill inte att degen ska ha jäst färdigt i detta stadium. Annars kan bullarna bli kompakta och torra. Hellre lite kladdig deg än för mycket mjöl är min erfarenhet.

Blanda alltid innehållet noga och låt den vara rumstempererad. Kanel drar åt sig fukt och det är bättre att den drar fukt från smöret än från degen. Överarbeta inte degen när du kavlar ut den.

Pappersformar drar fukt från dina bullar. Så undvik papper runt dina bullar. Man kan använda cupcake formar som har en beläggning på insidan som gör att den inte släpper igenom olja och därmed inte heller drar åt sig fukt. Eller som jag brukar göra att använda muffinsplåtar eller bakformar. Jag tycker att bullar som man bakat i en sådan här form håller sig saftigare längre. Smörj formen med smör eller samma smör/kanel/socker blandning som du gjort till bullarna.

För att jäsa dina bullar innan de ska in i ugnen gör jag så här.

Koka en stor kastrull med vatten och placera den i en kall ugn. Ställ sedan dina bullplåtar/formar in i ugnen och stäng luckan. Återigen använder man ångan för att jäsa dina bullar.

Här har ni bullar som jäst inne i ugnen ihop med kastrullen av vatten. Redo för att penslas.

Ett glas mjölk och en riktigt nybakt kanelbulle. Vem vill inte mötas av den doften när man kommer hem?