Aktiviteter på Sportlovet

Aktiviteter på Sportlovet

Jag läser på Facebook och online hur synd det är om barn som inte har råd eller möjlighet att göra aktiviteter på Sportlovet. Barnens kompisar är i Thailand, Mexico, Åre, Sälen, Alperna osv. Ärligt talat, jag har aldrig känt att det är mitt ansvar att göra aktiviteter för barnen varje dag på loven. En del av lovet är ju att vila upp sig, sova länge, mysa i pyjamas hemma och äta en bulle till frukost. Titta på en film och poppa popcorn. Varför verkar det som att allas skyldighet är att se till att alla barn har “roliga” aktiviteter att berätta om i skolan när man kommer tillbaka.

Jag är en av de barnen som aldrig reste och var hos mormor och morfar på landet på loven. Om det inte funkade så var jag hemma och från runt 10 års ålder skapade jag antingen egna aktiviteter (åkte skridskor, badhuset, pulkabacken) eller så var jag hemma.

Jag tycker det är synd att vi stressar detta så oerhört. Vem har sagt att man måste aktivera barn varje sekund? Kreativiteten växer av att man har tråkigt och dagens barn är väldigt stressade med alla saker som man “ska” göra.

Vissa sportlov har vi ju rest bort, som 2015 då vi var i Mexico över sportlovet. Men detta året är barnen hos mig och vi gör inga större saker. Milou har dansläger i tre dagar (nu är hon sjuk så det blev bara en dag) och Sebastian är på Skaparverkstad en heldag. Annars så gör vi inga aktiviteter. Vi kanske ska baka och pyssla lite. Har köpt målardukar och akrylfärg. Förutom det så gör vi inget mer.

Jag anser mig inte vara en aktivitetsledare för mina barn och tycker inte man behöver överboka loven med saker som ska göras. Jag tycker  inte att barn som kommer till skolan utan att ha skidsemester eller aktiviteter att berätta om ska anses som något konstigt.

FYI . I Finland heter Sportlov, Skidlov (hiihtoloma).