Spara ihop till en resa

De flesta har någon form av drömresemål, ett ställe de alltid velat se. Vilket det är varierar givetvis beroende på ens egna ambitioner och vilken ekonomi man har. För de flesta är det dock möjligt att med lite planering uppnå drömmen. Här kommer ett par olika tips på hur du kan gå tillväga för att lyckas komma iväg.

Gör en budget

För att veta hur mycket du behöver spara ihop måste du först räkna på vad du tror att din resa kommer kosta. Räkna ihop kostnader för själva resan, för boende på orten och för löpande utgifter. Se till att inte ta i underkant på det senare. Du vill inte behöva snåla på plats när du väl kommit iväg. För att följa hur ditt sparande utvecklas finns det flera bra budgetappar som du kan använda. Med en bra sån kan du i realtid se hur ditt sparande utvecklas och hur mycket närmare målet du kommit under en viss tid.

Lägg undan lite varje månad

Det bästa sättet att spara på är att utifrån din budget försöka lägga undan en slant varje månad. Om du räknat fram att resan kommer kosta 30 000 och du kan spara 1500 per månad kan du enkelt räkna fram när du kan genomföra den. Se till att lägga pengarna på ett separat konto som är svårt att ta ut pengar från. På så sätt ökar möjligheten att du faktiskt kommer komma iväg och inte börjar nagga av pengarna när det dyker upp någon annan utgift. Disciplin är alltid nyckeln till att lyckas med sparande.

Minska utgifterna

Det brukar sägas att det inte är de stora inkomsterna man blir rik av, utan de små utgifterna. Det är något du kommer märka när du ska spara ihop till något större. Köp bara det nödvändiga, använd dig av pensionärsrabatter och andra rabatter när du handlar. För gärna en kassabok så att du verkligen har koll på var dina pengar går. Det kommer göra att du får en bättre överblick över var du kan spara in och istället utöka sparandet. Ett bra tips är att om du till exempel nyttjat några pensionärsrabatter att direkt föra över det du sparat på ditt resekonto. Då får du en direkt koppling mellan utgifter och måluppfyllnad.

Att minska utgifterna kan också vara ett bra sätt att börja ett mer hälsosamt liv. Saker som cigaretter och snus, alkohol, chips och godis är som de flesta vet dåliga för oss. Det är dessutom dyra produkter som inte tillför något egentligt värde mer än kortsiktig tillfredsställelse. Om du lyckas skära bort åtminstone hälften av dem från dina veckohandlingar kommer du spara en hel del pengar. Du kommer dessutom ha lättare att uppnå en snygg strandkropp vilket kan leda till att semestern blir ännu roligare än vad du tänkt dig.