Kyrkogårdsturism

Alla har vi våra speciella intresseområden, och när vi är på resa utvecklar vi gärna dessa intressen. Att vilja besöka konstmuseer på olika platser är exempelvis vanligt. Andra “samlar på” fotbollsarenor och försöker gå på matcher i så många olika städer som möjligt. En del människor älskar att vandra omkring på kyrkogårdar. Det behöver inte vara uttryck för någon bisarr dödslängtan. Snarare är det så att en kyrkogård kan erbjuda sinnesfrid i en annars stressig storstad, och dessa platser är ofta fyllda med vackra monument och storstilad arkitektur. Väljer man rätt kyrkogårdar går det även att se en och annan kändisgrav. Behöver du själv hjälp att planera en närståendes sista vila går det att kontakta Lova Begravning, https://lovabegravning.se/. Hos https://lovabegravning.se/ finns erfarna medarbetare med ett personligt bemötande som ledstjärna.

Highgate Cemetary

Denna gamla viktorianska kyrkogård är en oas av lugn i norra London. Efter att ha varit stadens vackraste kyrkogård på 1800-talet förföll den och blev helt övervuxen. Numera har den delvis restaurerats, men vissa delar får fortfarande inte besökas. Kyrkogårdsscener i skräckfilmer spelas ofta in här, och det påstås spöka. Karl Marx och George Michael tillhör de kändisar vars gravplatser återfinns här.

Père-Lachaise

Kanske världens mest berömda kyrkogård tack vare alla kulturpersonligheter som ligger begravda på denna tvåhundraåriga plats. Vid entrén kan du skaffa en karta och sen är det bara att pricka av berömdheterna en efter en: Molière, Oscar Wilde, Édith Piaf och Frédéric Chopin för att nämna några. Flest besökare får emellertid The Doors-sångaren Jim Morrisons grav. I Paris kan Père-Lachaise med fördel kombineras med ett besök på Montmartrekyrkogården. Även där ligger många kända konstnärer och författare lagda till sin sista vila.

Skogskyrkogården

Även Stockholm erbjuder en vacker kyrkogård som gjord för kontemplativa promenader i ett kuperat landskap. Skogskyrkogården, som ligger en kort tunnelbanefärd från city, har även flera vackra modernistiska kapell och krematorier ritade av arkitekten Gunnar Asplund. På denna kyrkogård, som är klassad som ett världsarv, kan man hitta gravarna där kändisar som Greta Garbo, “Nacka” Skoglund och nobelpristagaren Eyvind Johnson finns begravda.

Ja, det här är bara några av de mest kända kyrkogårdarna. Men i Europa finns många andra vackra och speciella kyrkogårdar där man kan promenera och ladda om batterierna.